Chupa Chups: Když na vzhledu záleží

Více než tisíc příspěvků. Tolik jich má dle informací od Facebooku potenciál se denně zobrazit každému uživateli. U kterých se tak skutečně stane, určuje algoritmus na základě řady ukazatelů, nicméně i přes existenci tohoto síta se na nás stále sype neuvěřitelné množství obsahu. A vy jako značka máte přibližně 1,7 sekundy (resp. 2,5 v případě desktopu) na to zaujmout, neboť dle dat Facebooku právě takový zlomek času věnuje průměrně uživatel obsahu v rámci News Feedu. Chtělo by se říct “good luck”, že? Nicméně i tady platí známé “každý je svého štěstí strůjce” a to, zda uživatel zrovna u vašeho výstupu učiní přítrž zuřivému scrollování, nebo vaše dílo skončí bez povšimnutí v hlubinách sociálních vod, máte do značné míry možnost ovlivnit. Jak?

Kreativita rulezzz!

Obecná doporučení, co by měl každý příspěvek ať už na Facebooku nebo Instagramu splňovat, aby se z něj skutečně nestalo jen žblunknutí v záplavě jiných, ale jedna z těch vln, na které se chcete svézt a bavit, by vydala na samostatný článek. Kdo se už nějakou chvíli na sítích pohybuje víc než jen pro zábavu, zná tuhle soušlí abecedu určitě i pozpátku. Kdo v tom ještě trochu plave – strýček Google nebo sám velký Facebook určitě napoví.

Co už je ale jen na vás, je způsob, jak tyto obecné rady převedete do konkrétní (vizuální) podoby. Právě ta totiž hraje jednu z hlavních rolí pro získání pozornosti, a pokud jsou vaší cílovou skupinou teenageři, troufáme si říct, že i tu rozhodující. Pojďme tedy mrknout, jak jsme se s tím poprali my u značky Chupa Chups, pro kterou realizujeme dlouhodobou i kampaňovou komunikaci, a to na Facebooku, Instagramu i TikToku.

👉 Data first

Vymyslet nějakou kreativní pecku je sice cool a v kolonce “naše práce” to dobře vypadá, ale pokud je to bomba maximálně pro marketing-krea-soušlí bublinu, může se stát, že jakmile dojde na prezentování výsledků klientovi, ze super nápadu se stane zbraň agenturního ničení. Au. Prevence? Snadná: netvořit obsah, aby se líbil vám a mohli mu hrdě věnovat své srdíčko (nezapomínejte, vy nejste ti, kdo pak má jít do obchodu a produkt si koupit!), ale takový, který zaujme vaši cílovou skupinu. V případě Chupa Chups máme ty tárgit grupy dokonce dvě: teenagery jako primární cílovou skupinu (a co do kupních rolí v podstatě all-in-one subjekt) a také matky, jež hrají podstatnou roli zejména pro cíl podpory prodejů. Ke každé jsme proto také promlouvali jinak – a na pomoc jsme si k tomu vzali data z dotazníkového šetření, MML-TGI data a desk research generace Z se zaměřením na oblast nakupování, chování v onlinu, vztah k reklamě a značkám a v neposlední řadě volný čas a zábavu. 

Co pro nás tedy na základě zjištění bylo při přípravě kreativy konkrétně pro teenagery starter packem? Emocionálnější rozhodování, významná role překvapení, originality, vizuálna a odměny, spontánnost a hlavně – život “teď a tady”, offline i online. Náš úkol byl tedy jasný: doručit jim obsah, který bude na jedné vlně se “setupem” teenagerů: Dělat, co je baví, s těmi, co je baví a tam, kde je to baví. A kdo nebo spíše co je neodmyslitelnou součástí? 🍭🍭🍭

Odkaz mistra Dalího

Cílová skupina ale nebylo to jediné, co určilo finální vizuální styl komunikace Chupa Chups. Víte, že autorem loga je samotný mistr surrealismu Salvador Dalí? Právě jeho snové a kreativní výjevy nás inspirovaly k návrhu, který spojuje reálno s bezstarostnou hravostí.

Základem vizuálů jsou tak fotografie z naší vlastní produkce zachycující primární cílovou skupinu v situacích, jež jsou pro ně běžné. Ty jsou pak doplněny motion ilustracemi, které do statické fotky vnáší dynamiku, hravost, překvapení, současně s podporou pozitivních emocí skrze užití zářivých a jasných barev.

Jak jsme chupli nudu

Takto nastavený vizuální styl a přístup se promítá nejen do dlouhodobé komunikace, ale samozřejmě i kampaní, často též spojených s určitou aktivací. Představte si třeba takové Vánoce. Kdo by je nemiloval, že? Nicméně generací Z jsou často vnímány jako období, kdy nemůže trávit čas tak úplně po svém, období plné jim nic neříkajících tradic, nezáživných rodinných sešlostí a často i trapných situací. A přesně to je chvíle pro našeho sladkého hrdinu, který s nudou hravě zatočí, promění všední situace na zábavné, něčím jedinečné a pomůže teenagerům toto období přežít. Do boje s nudou jsme navíc do světa vyslali i AR filtr a chatbota, který uživatele bavil vtipy, GIFy, autentickými fotkami, zareagovat uměl i na neslušné výrazy.

Less is more...

Z ukázek výstupů je asi zřejmé, že produkčně se co do časové náročnosti pohybujeme krapet dál než na úrovni běžné fotoprodukce, natož využívání fotobanky. Každý příspěvek vyžaduje pečlivou přípravu, má předem jasně danou koncepci, kompozici jednotlivých prvků na fotce i těch dokreslovaných. Říkáte si, jestli si něco, co má trvanlivost max pár dní, zaslouží tolik práce? Ano, zaslouží. Pravda, nevychrlíme sice desítku(y) výstupů za měsíc, ale právě ta produkční náročnost nás nutí o každém výstupu ještě více než kdy jindy přemýšlet a veškerá “péče”, kterou do něj vložíme, se nám vrací v podobě o to lepších výsledků. Zkrátka #qualityoverquantity.

Forever Fun

S výše popsaným vizuálním stylem a obecně přístupem ke komunikaci pracujeme už více než rok a chceme v něm pokračovat i nadále, neboť jednak skvěle rezonuje s positioningem značky, jednak nám výsledky ať už zmíněné vánoční kampaně nebo i longterm komunikace dokazují, že tohle je ta správná cesta. Ta, která zaručí, že při scrollování zastavíte prst na déle než 1,7 sekundy, díky konzistenci napříč kanály snadno rozpoznatelná a od ostatních značek odlišující. Navíc taková, která nejen cílovku, ale i nás samotné fakt hodně baví. A ano, když na to přijde, klidně i to srdíčko jí rádi dáme. Protože #foreverfun!